За година покупките им са намалели с 10% Годишен спад на

...
За година покупките им са намалели с 10% Годишен спад на
Коментари Харесай

Ударът по джоба ни: Българинът започна да пести от алкохол, храна и цигари

За година покупките им са намалели с 10%
Годишен спад на оборотите на търговците на дребно у нас с 0,7%, сочат данните за юли на националната статистика. Това се случва за първи път от пандемията насам, демонстрира проучването.

В реалност спадът е доста по-голям, тъй като намалелите обороти при инфлация от 17,3% сред юли 2021-а и юли 2022-а година, значат, че потреблението се е свило доста спрямо предходната година. Това е станало в мощен летен месец, когато туристическият сезонв е бил в пика си.

Най-силно са намалели покупките на храна, цигари и алкохол в магазините, които са отвън системата на огромните търговски вериги - оборотите там се свиват с 11,7% спрямо юли м.г. В огромните магазини спадът е единствено с 0,1%, без да се счита инфлацията, само че като цяло продажбите на храна, питиета и цигари понижават с малко над 10%.

Другият бранш от търговията, който бележи мощен спад на оборотите са продажбите на компютърна, телекомуникационна и битова техника - на годишна база спадът е 5,1%. Но въпреки всичко би трябвало да се има поради, че в пандемията продажбите на тези артикули скочиха доста и сравнението се прави от относително висока база.

Онлайн търговията наподобява също търпи последствията от свиването на харчовете, тъй като през юли растежът по отношение на година обратно е едвам 6,9%, което е двойно и тройно по-малко спрямо преди година-две. Като се регистрира и инфлацията, на практика продажбите през интернет също спадат. 

Независимо от летния сезон продажбите на горива имат единствено 5% растеж на оборотите на фона на близо 40% по-високи цени от миналогодишните и към този момент влезнала в действие държавна помощ от 25 ст. на литър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР